Zgodovina Bigfootov

 

Zgodovina Bigfootov je na momente divja, drugič počasna, ampak nikoli zares predvidljiva. Če želimo poiskati stalnici, ki povezujeta celotno zgodbo, sta to slejkoprej ljubezen do rock’n’roll-a in brezkompromisna pripravljenost – iti do konca.

 
 
big_foot_mama_1990-1995.jpg
 

Ustanovitev in zgodnja leta (1990–1995)

 
Vse se začne 14. septembra leta 1990, ko se bobnarju Jožetu Habuli ponudi priložnost za nastop na šolskem koncertu na Gimnaziji Šentvid.

Ob sebi zbere še štiri fante, s katerimi tisti večer preigravajo tuje rock uspešnice. Med člani, ki se priložnostno poimenujejo Big Foot Mama, sta tudi kitarist Miha Guštin in pevec in kitarist Andrej Kos. Na naslednjem koncertu v Festivalni dvorani januarja 1991 so zaradi nesporazuma z organizatorjem “prisiljeni” obdržati ime Big Foot Mama, na odru pa se jim prvič pridruži nov basist – Alen Steržaj.

Kot kvartet čez poletje večkrat igrajo kot predskupina skupine Peter Pan in tako jih jeseni na nekem koncertu na Primorskem opazi Peter Lovšin. Takoj jih angažira za predskupino njegovim Sokolom in tako si Bigfooti na številnih koncertih po Sloveniji nabirajo kilometrino. Lovšin spomladi 1993 Alena, Jožeta in Guštija celo vpokliče v svoj spremljevalni bend Vitezi obložene mize, v katerem ostanejo naslednja štiri leta in sodelujejo tudi na snemanju plošče Dolina kraljic. 

 
Medtem pa v Big Foot Mami vzklije lastna kreativna žilica. Prve tri skladbe Tujec, Briga me in Prid' rajš' k men', posnete leta 1993 v studiu Činč, a nikoli izdane, vzbudijo večje zanimanje za Big Foot Mamo.

Medijsko se s skladbami prvič predstavijo v radijski oddaji Kar znaš, to veljaš in na televiziji v Sobotni noči. Leto kasneje se skupini pridruži kitarist Daniel Gregorič in ko januarja 1995 Andreja Kosa na vokalu zamenja Grega Skočir, se postava ustali.

 
 
big_foot_mama_1995-1999.jpg
 

Nova pravila in Kaj se dogaja? 
(1995–1999)

 

Pozimi 1995 se Big Foot Mama v kletnem studiu Kif Kif pod budnim ušesom tonskega mojstra Žareta Paka odloči posneti demoposnetke desetih skladb. Posnamejo jih v petnajstih urah in jih raznosijo na več založb. Največji interes pokaže Corona, ki predlaga, da na cedeju izdajo kar demoposnetke. Tako poleti 1995 izide debitantski album Nova pravila.

 
Prva uspešnica s plošče tudi po zaslugi videospota Tomaža Štrucla postane Mala nimfomanka, drugi videospot Nisem več s tabo pa postane prelomni hit Big Foot Mame.

Leta 1997 Bigfooti v Kif Kifu posnamejo drugo ploščo Kaj se dogaja?, ki rodi nove tri uspešnice Črn tulipan, Rola se in Garbage (hip hop med nogami).

 
Videospot za Garbage dvigne precej prahu zaradi provokativne estetike, ki se je Big Foot Mama rada poslužuje tudi na koncertih v obliki plastične Ančke in velikanskega jointa.

Vrstijo se nastopi na čedalje večjih odrih. Medijska evforija okrog Big Foot Mame se stopnjuje in naslednji album je eden najbolj pričakovanih na slovenski glasbeni sceni.

 
 
big_foot_mama_1999-2002.jpg
 

Tretja dimenzija, Doba norih (1999–2002)

 

Konec leta 1998 Žare Pak na produkcijski stol posadi Zmaga Šmona - Zeda, s katerim Bigfooti posnamejo prvi singl s prihajajočega tretjega albuma - Led s severa. Pesem v hipu osvoji radijske valove. Medtem bend v studiu Melopoja v Slovenj Gradcu posname še preostali material za album Tretja dimenzija, ki končno zvočno podobo dobi v studiu Louis v Belgiji. Album izide aprila 1999 in prva naklada je kmalu razprodana.

 
Mediji Big Foot Mamo razglasijo za najboljši slovenski rock bend, kar managerja Zdravca Topleka vzpodbudi, da fante opogumi za končno potrditev tega častnega naziva: samostojni koncert na najbolj kultnem ljubljanskem prizorišču – v Križankah. 23. junija 1999 Big Foot Mamo pod odrom Križank pričaka množica 3.500 oboževalcev.

Leta 2000 se bend s Pakom zapre v studio Štala blizu Brežic, stran od mestnega direndaja, kjer posname čisto novo skladbo Fenomen, ki avtorsko in produkcijsko napove novo ero v karieri benda. Videospot, ki ga posnamejo v Zagrebu, skoraj deset tednov vztraja na prvem mestu lestvice Videospotnice. Septembra 2000 je čas za nov izziv: jubilejni koncert v Hali Tivoli ob deseti obletnici Big Foot Mame. Koncert uspe, a z žalostnim priokusom: človek, ki je Big Foot Mamo spravil na velike odre, Zdravko Toplek, je le nekaj tednov prej izgubil boj s težko boleznijo.

Januarja 2001 se dokončno nabere dovolj materiala za četrti album, ki ga Bigfooti snemajo v Štali. Plošča Doba norih uresniči napovedane nove smernice skupine. Eksperimentiranje z modernimi produkcijskimi pristopi (elektronika, loopi, sampli, rap, ska, new wave, disko, operni backvokali …) postreže z uspešnicama Oklep in Tattoo.

 
Toda znotraj benda se vrstijo čedalje bolj različni pogledi na glasbeni in poslovni razvoj in člani si leta 2002 vzamejo skoraj enoletni premor za premislek, med katerim kitarist Miha Guštin zapusti bend in odide na samostojno pot.
 
big_foot_mama_2002-2007.jpg
 

5ing in 15. Let Big Foot Mame (2002–2007)

Potrebna je bila prenova. Big Foot Mama se vrne z novim veznim členom – kitaristom Zoranom Čalićem, ki je v 90. letih ustvarjal na Hrvaškem v skupini Majke in nazadnje v brežiški skupini Holder. Drugi del prenove je nov producent: Dejan Radičevič.

 
Nov zagon takoj začne rojevati nove avtorske ideje, maja 2003 se fantje podajo v studio Tivoli in posnamejo dve novi skladbi Vrn' se k men' in Brez meja, ki ju dodajo ob bok največjim uspešnicam svoje dotedanje kariere na zbirki Best of Big Foot Mama. 

Material za peti album 5ing je spet bolj surov in bazično rockerski. Album izide leta 2004 in prinese še dva odmevna singla: Še mal bolj dol in Neki sladkega, slednjega podpre filmični videospot Vena Jemeršića, v katerem se romantičen piknik ob Cerkniškem jezeru spremeni v triler. Po 5ingu Bigfooti spet začnejo osvajati velike odre in koncertna turneja doseže višek jeseni 2004 v ljubljanskih Križankah, ki so spet polne. 

Leto kasneje, oktobra 2005, sledi praznovanje - 15. obletnica Big Foot Mame. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se zgodi velik rock žur s celo paleto gostov - kolegov iz glasbenih krogov, od katerih vsak v svojem slogu priredi po en komad Big Foot Mame: Siddharta (Neki sladkega), Elvis Jackson (Konc sveta), Šukar (Garbage), Sausages (Črn tulipan), Slon in Sadež (vsi hiti BFM v akustični verziji), Dan D (Zadnji poraz), Katalena (Buldožer), naio ssaion (Led s severa), Srečna mladina (Pingvin), Leaf-Fat (Mala nimfomanka), Gušti & Polona (Vibracija), Dej še'n litro (Rola se), pravo evforijo pa povzroči Ansambel Lojzeta Slaka z narodnozabavno verzijo pesmi Nekaj sladkega. Posnetek koncerta izide na dvojnem albumu 15 let BFM v živo.

 
 
big_foot_mama_2007-2012.jpg
 

Važno da zadane, Tist’ dan v tednu, Izhod (2007–2011)

 
Šesti studijski album Važno, da zadane leta 2007 ponudi novo, še bolj prečiščeno dozo bazičnega rokenrola. Plošča se pod taktirko singla Važn, da zadane v prvem tednu zavihti pod sam vrh najbolje prodajanih plošč v Sloveniji.

Nov mejnik sledi na podelitvi Viktorjev spomladi 2008, kjer se Bigfooti spet združijo z Ansamblom Lojzeta Slaka, tokrat v skupno izvedeni skladbi Pomlad. Prvič v zgodovini slovenske glasbe se na odru v isti skladbi prepleteta narodnozabavni ansambel in rock bend. Skupna verzija Pomladi dobi nagrado Radia Hit za največkrat predvajano skladbo leta 2008. 

Po tretjem singlu Ona je samo za mene se leta 2009 Big Foot Mama vrne na oder razprodanih Križank. K vzdušju pripomore pisan izbor gostov: Neisha, Perpetuum Jazzile, Slaviša Stojanovič (bodoči nogometni selektor) in še zadnjič Ansambel Lojzeta Slaka (ki leto kasneje svoji verziji skladb Nekaj sladkega in Pomlad tudi uvrsti na svoj zadnji album). 

 
Uspešno desetletje in dvajsetletnico kariere Big Foot Mama krona septembra 2010, natanko 20 let po prvem koncertu na Gimnaziji Šentvid, s celovečernim dokumentarnim filmom Benjamin produkcije Tist’ dan v tednu o zgodovini benda in življenju na poti.

Film pospremi nov singel Pot iz trnja, ki je tudi uvod v nov zvok in novo sodelovanje s producentom Žaretom Pakom.

 
 
big_foot_mama_2012-2017.jpg
 

Izhod & Let 25 (2012–2017)

 

Sedmi album gredo fantje s Pakom snemat pozimi leta 2012 v navdiha poln Berlin. Plošča Izhod, ki izide maja, naleti na odlične odzive kritikov in poslušalcev in že v prvem tednu zasede prvo mesto slovenske prodajne lestvice. Na promociji študentje likovne pedagogike PEF predstavijo svoje slike, ki so jih naslikali na podlagi besedil z Izhoda. Uspešnice Slab spomin, Nor sigurno ne in Užitek na replay beležijo pogosto radijsko predvajanje, uspeh plošče Izhod pa leto kasneje Bigfooti počastijo z vnovič polnimi Križankami. Rdeča nit koncerta je tokrat šest mladih glasbenikov, zbranih na natečaju 5 ta hudih, ki z Bigfooti na instrumentih in vokalu odigrajo vsak po en komad. 
Poleti 2013 dobi Big Foot Mama posebno čast – med nastopom na festivalu Pivo & cvetje v Laškem se jim na odru pridruži legenda ameriškega bluesrocka Warren Haynes, s katerim skupaj odigrajo priredbo Rockin’ in a Free World.

Promocija Izhoda se konča z videospotom za akustično balado Kratek stik leta 2014. In tako pride leto 2015, v katerem Big Foot Mama slavi 25 let delovanja. Praznovanje se začne s koncertom v berlinskem klubu Bassy. Sledi izid jubilejnega singla Nove zmage, ki ga “posvoji” Košarkarska zveza Slovenije in postane nova himna slovenske košarke.

 
Pesem izide septembra na dvojni zbirki največjih uspešnic Big Foot Mame Let 25, višek praznovanja pa se zgodi 2. oktobra 2015 z velikim koncertom, ki ga Big Foot Mama sprva napove za malo dvorano Hali Tivoli. Ker vse vstopnice poidejo dva meseca pred koncertom (še brez plakatov), Bigfooti koncert preselijo v veliko dvorano. In ker tudi te poidejo, koncert preselijo v Areno Stožice.

Dve-in- pol-urni pregled celotne kariere Big Foot Mame, ki ga popestrijo številni glasbeni gostje, ki so z Bigfooti sodelovali v teh 25 letih, pride počastit 8000-glava množica različnih starostnih generacij.

 
Big Foot Mama postane prvi slovenski rock bend, ki razproda največjo koncertno dvorano v Sloveniji. Mediji poročajo o zgodovinskem prazniku slovenskega rock’n’rolla.

Leto kasneje, decembra 2016 se Bigfooti vrnejo v razprodane Stožice skupaj s kolegi – skupino Siddharta, s katero odigrajo edinstveni skupni koncert, na katerem prepletejo repertoarja in člane.

 
big_foot_mama_2018.jpg
 

Plameni v raju (2018–...)

Oktobra 2017, po treh letih ustvarjanja nove glasbe, se Bigfooti vrnejo v studio Wong v Berlinu in posnamejo osmi album. Album, ki niha med preprostim bigfootovskim rokenrolom in poezijo, med nažganim kitarskim rockom in epskimi baladami, napove uvodni singel Sanja se ti ne. Ta v hipu postane nova radijska uspešnica, album pa izide 29. marca 2018.